[Veiligheid] Versleuteling is ingewikkeld

pgpgeenresultaten
In de vorige blogpost kon je lezen over het gapend gat dat e-mail heet. E-mail blijkt heel onveilig, maar er zijn wel manieren om het iets veiliger te maken. Eén daarvan is PGP, een al vaker genoemde afkorting.

Ik heb tot nu toe nog geen goede uitleg van dit soort encryptiesoftware kunnen geven. Dat komt vooral doordat het een bijzonder ingewikkeld verhaal is. Het gebruik van PGP is heel eenvoudig. Maar de achtergrond is zo complex dat er maar weinig verhelderende filmpjes en artikelen over bestaan.

Dat is voor mij en Bits of Freedom reden om een dappere poging te doen in één keer PGP uit te leggen. Middels een animatie zoals over de cloud, willen we duidelijk maken waarom het verstandig is om PGP te gebruiken, maar ook hoe het werkt.

Binnenkort hoop ik dus een fimpje te publiceren waarin je de versleutelingstheorie in hapklare brokken krijgt opgediend. Daarvoor hebben we natuurlijk al bestaande artikelen en fimlpjes over PGP nodig. Ben jij weleens een filmpje of artikel tegengekomen dat technisch klopt, maar ook heel begrijpelijk is? Laat het me weten, dan kunnen we daarmee aan de slag.

7 Thoughts on “[Veiligheid] Versleuteling is ingewikkeld

 1. Niet om te trollen maar hoezo ‘e-mail blijkt onveilig’? Sinds wanneer is dat nieuws en ‘blijkt’ het? Dat is geen nieuws onder de zon.

  • Maurits on februari 24, 2014 at 6:09 pm said:

   Ik snap je punt. Het is inderdaad geen ‘nieuws’. Dit blog is een persoonlijke zoektocht van mij naar de werking van e-mail. Voor mij was het nieuws toen ik hoorde dat e-mail heel erg onveilig is. Met mij zijn er een heleboel mensen voor wie dat ook nieuws is. Lees hier het artikel waar ik er voor het eerst uitgebreid over schrijf.

   • M. Possamai on februari 24, 2014 at 7:06 pm said:

    Dapper maar zinloos ben ik bang.

    PGP is zeker mooie techniek (GPG ook trouwens) maar veel te complex om simpel te implementeren.
    Alleen al om die reden geloof ik nooit dat het aan zal slaan.

    Natuurlijk, bedrijven onderling zullen er vast iets mee doen maar die doen dat dan waarschijnlijk al want daar ligt de kennis vaak wel.

    Mensen thuis of bedrijven in hen communicatie naar klanten zie ik niet zo snel overstag gaan om dit te implementeren..

    Het is gewoon te complex. Het feit dat jij geen behoorlijke uitleg hebt kunnen vinden bewijst dat al.
    En de inrichting er van is al niet veel simpeler….

 2. De basis van encryptie
  http://www.gamekings.tv/videos/de-basis-van-encryptie/

  Bij GameKings deden ze ook een poging om het uit te leggen. En daar gebruikte ze kleuren. En dat is best een duidelijke uitleg.

 3. De prettigste uitleg van de wiskunde achter public key cryptography vind ik deze twee filmpjes:

  Diffie-Hellman Key Exchange
  http://youtu.be/3QnD2c4Xovk

  RSA Encryption Algorithm

 4. Caro on maart 7, 2014 at 9:08 pm said:

  Kom op … Zo moeilijk is GPG niet hoor. Het is een eitje om het b.v. op een MacBook te installeren. Kan natuurlijk wel dat Windows wat weerbarstiger is, maar ook daar is wel wat voor te vinden.
  Daarna is het gebruik behoorlijk gemakkelijk.

  En in mijn ervaring lopen juist bedrijven enorm achter met encrypte mail. Het staat wel in de policies, maar in de praktijk kunnen ze het niet en doen ze het niet.
  Het zijn juist de iets handiger particulieren die het informatie snoepen van de overheid een beetje beu zijn en onderling lekker gaat zitten versleutelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Post Navigation